Ciekawostki Odżywianie

Ryż jawajski

Ryż Lengko to jawajski ryż z mieszanką warzyw i krakersów, a wszystko to dobrze nasycone pikantnym sosem orzechowym. Jada się go na śniadanie lub brunch. Uwielbiam tę potrawę, choć niewiele osób, z którymi rozmawiałem je zna. Wiele ciekawych potraw można znaleźć w lokalnych barach azjatyckich. W poszukiwaniu najlepszych warto sprawdzić Poznań gdzie zjeść.

Taki ryż jada się z krakersami i kekapami. Składniki są smażone w głębokim tłuszczu na chrupiące kostki, kiełki z blanszowanej fasoli, posiekany ogórek, posiekane dymki i krakersy. Krakersy są w dwóch rodzajach, krakersy z krewetek, które mają być rozdrobnione na mniejsze kawałki i zmieszane z warzywami oraz krakersami w kształcie kluski, podawane w całości.

Wszystko należy smażyć do chrupkości. Gdy już będziesz miał wszystkie podstawowe składniki, przygotować te danie będzie naprawdę prosto. Posiekaj drobno ogórki. Gdy wydaje Ci się, że nie będą one wyjątkowo smaczne, rozdrobnij je naprawdę dobrze. Następnie poszatkuj dymki. Pokrój tempeh na cienkie plastry i smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania brązowego i chrupiącego rezultatu. Pokrój spleśniały ser w małe kostki i smaż do chrupania. Połącz trochę ogórków, krakersów, twarogu, tempeh, dymki i kiełków fasoli w talerzu. Na wierzchu polej sosem orzechowym i dobrze wymieszaj. Takie dane na pewno każdego zaskoczy. Nie jest ono zbyt skomplikowany w przyrządzaniu, a jakże wyrafinowane!